• Langelermaatweg 244, 7553 JK Hengelo
  • 074 - 80 80 222
  • info@omroeplogos.nl
  • KVK-nummer: 41029584

Half woord

Half woord

Half woord
Mag het een half woordje meer zijn?

“Je moeder heeft aan een half woord genoeg”. Dat is wat mijn vader wel eens tegen mij zei. Als kind begreep ik dat eerst niet. Later werd het allemaal wel duidelijker. In Twente zou het trouwens een kwart woord moeten zijn. Twentenaren slikken immers nog eens de helft van hun woorden in.

Ik ben wel eens jaloers op mensen die met de mooiste volzinnen iets kunnen vertellen. Toen ik voor de eerste keer bij Omroep LOGOS kwam, kreeg ik, enigszins onverwacht, een mini-cursus interviewen en presenteren. Onverwachte dingen zijn niet altijd leuk. Ik moest eerst een collega-medewerker interviewen. Dat ging me best goed af. Daarna vertelde de cursusleider, Helmus Krans, een verhaal over een vliegtuig dat boven een zee van slagroom vloog en her en der aardbeien liet vallen in de smeuïge massa. Het water liep me in de mond. Schilderen met woorden noemde Helmus dat. Zo moet je het evangelie vertellen.

Daarna werd er een ouderwetse telefoon in mijn hand geduwd. De stekker ging in het telefoonstopcontact en luisterdeel werd uit de hoorn geschroefd. Dat betekende dus dat ‘de andere kant’ mij wel kon horen, maar dat ik niet kon horen wat er werd teruggezegd. Op de telefoon werd een nummer ingetoetst en mij werd gevraagd via de telefoon het evangelie te vertellen. Dat is dus radio maken. Ik weet niet meer precies hoe ik gereageerd heb, maar vast en zeker niet adequaat en professioneel.

Een schrijver als Adriaan van Dis verstaat de kunst om iets te vertellen in mooie volzinnen. Ik ben daar niet zo goed in. Dat maakt me wel eens jaloers. Een muur of plafond schilderen gaat mij beter af. Hoewel, mijn vrouw zegt dat het beter kan.

Terug naar de mini-cursus. Hoe kun je iemand iets vertellen op een manier zodat deze niet afhaakt? Hoe zorg je dat iemand geboeid raakt en dat ook blijft? Lang heb ik gedacht dat je als luisteraar alleen geboeid blijft als het onderwerp je interesseert. Voor mij, en waarschijnlijk ook voor anderen, is dat niet altijd waar. Voor een groot deel hangt het af hoe iemand iets vertelt. De stem van de persoon in kwestie is daarbij een belangrijk stuk gereedschap. Op de tweede plaats komt dan de tekst zelf. Een live voetbalverslaggever is daar een mooi voorbeeld van. Als de radio­ verslaggever schildert met woorden denk je dat de bal rakelings langs de doelpaal gaat. De praktijk is vaak dat de bal meters naast de doelpaal gaat. Wat ik in deze column vertel heeft natuurlijk raakvlakken met Omroep LOGOS. Maar ook met het Pinksterfeest. Ik stel me voor dat de leerlingen van Jezus vaak aan zijn lippen hingen. Jezus wilde zijn volgelingen dingen laten zien en ook dingen leren. Maar ik betwijfel of zijn leerlingen altijd wel aan een half woord genoeg hadden. In ieder geval beschrijft de bijbel hoe de mensen in de Pinkstertijd elkaar verstonden.

Bij Omroep LOGOS hebben we wel vaak aan een half woord genoeg. Maar daarmee wil ik geenszins een waardeoordeel geven. We leven in een tijd waarin we het moeten doen met minder dan een half woord. Een column of bijbelstudie, als wij die via Omroep LOGOS zouden uitzenden, mag niet te lang duren. Snel, compact en pakkend moet het zijn.

Toen ik in 1993 mijn eerste e-mail verstuurde was die net zolang als een brief. Wist ik veel dat een e-mail niet als een brief bedoeld was. Brieven schrijven we niet meer, e-mail wordt steeds minder. We doen het bijna alleen nog via Twitter, Telegram, Whatsapp en Facebook. Via mini-berichtjes prijzen we elkaar de hemel in, vinden we elkaar leuk en lief of schelden we elkaar uit en trappen we elkaar op een mensonwaardige manier de grond in. Nog even en we leven alleen nog maar ‘on-line’ en dan is alles gereduceerd tot ‘status-updates’: “Ben bij AH”, “Ben ziek”, “Kom biertje drinken” of “Luister naar LOGOS”.

Ik vind het een verademing dat we als presentator, programmamaker of bestuurslid vaak aan een half woord genoeg hebben maar toch wel tijd voor elkaar nemen. Bestuursver­gaderingen duren daarom soms ook langer dan gepland. LOGOS betekent ‘woord’ en niet ‘half woord”. We hopen dat we nog lang ‘woorden’ mogen blijven gebruiken om het evangelie te brengen in Hengelo en omgeving. Blijft u luiste­ren naar onze programma’s!

André Reinink
P.S.
Muziek zonder woorden ‘vertelt’ vaak meer dan muziek met een slechte tekst.