• Langelermaatweg 244, 7553 JK Hengelo
  • 074 - 80 80 222
  • info@omroeplogos.nl
  • KVK-nummer: 41029584

Media

Media

Media

Ik weet natuurlijk niet hoe intensief u met de sociale media bezig bent, maar als u daar net zo intensief mee omgaat als ik dan ergert u zich heel regelmatig. Niet alleen aan de vele onzinberichten die links en rechts zonder enige vorm van gezond verstand worden gedeeld maar aan de reacties die soms te lezen zijn. Werkelijk! Als je die zou zien als een uiting van het karakter en niveau van de doorsnee inwoner van Nederland is er weinig tot geen hoop meer op een groei van het gezond verstand in ons kikkerlandje en kunnen we ons maar beter laten annexeren door een fikse school haringen. Alhoewel, ik vrees dat ook die zich binnen de kortste keren walgend afkeren van de met zoveel trots in bezit genomen kolonie Nederland.

U zult het nog wel weten, het is nog maar heel kort geleden dat twee vermiste, jonge meisjes vermoord werden teruggevonden en dat in verband daarmee twee jongens werden opgepakt omdat ze er misschien iets mee te maken hadden. Een vreselijk drama! Op het moment dat dit speelde was er niet meer bekend dan wat ik net schreef. Toch verscheen op Facebook al snel een door een christelijke “vriend” gedeeld nieuwsbericht hierover met als bijschrift de waarschuwing dat we moesten oppassen voor Moslims en IS en dat dit nog maar het begin was van alle ellende. We hadden het eigenlijk met onze gedooghouding helemaal zelf uitgelokt.

Op mijn vraag of de schrijver misschien wat meer wist dan normale Nederlanders kreeg ik de wind flink van voren. Het was toch wel duidelijk wie dit hadden gedaan en waarom. Al snel begon iemand anders zich ermee te bemoeien, iemand die elke zondag tweemaal naar de kerk gaat en zich meestal tandenknarsend vroom en christelijk kritisch op Facebook uitlaat. Misschien kent u dat soort types wel, niets deugt en alleen hun eigen mening is goed, zeker omdat ze die altijd weten te bevestigen met door henzelf gekozen uit het verband gerukte Bijbelteksten. Volgens deze man was het ook allemaal onze eigen schuld, we moesten die vluchtelingen maar terugsturen of nog liever; lekker laten dobberen daar op de Middellandse Zee. Alsof dat een soort van pierenbadje is waar je even lekker kunt ontspannen in plaats van een plek waar duizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn verdronken. In een helder moment typte ik als reactie: “Maar de meeste van deze is de liefde.”. Dat haalde ook niks uit, liefde was dan wel mooi maar er was ook nog zoiets als nuchter verstand. Dat viel me, om eerlijk te zijn, een beetje tegen, ik had toch minstens een tirade van hier tot Tokyo verwacht over het misbruik van Bijbelteksten… Voor zover ik nu weet ging het trouwens om twee jongens zonder migratieachtergrond, maar dan blijft het ijzingwekkend stil op de pagina’s van deze Facebookers. Niet even rechtzetten, geen excuses, zelfs niet iets wat daar ook maar in de verste verte op lijkt.

Goed, we gaan even naar een andere christelijke Facebookvriend die zo ongeveer ieder nieuwsbericht over misdaad deelt met mededelingen als: “Terugsturen dat tuig”, en bij een door de politie doodgeschoten dader: “Mooi zo, daar hoeven we niet meer voor te betalen.”

Ik vraag me steeds meer af in wat voor wereld we leven. Hoe onderscheid jij je, als Christen” nog van de niet-gelovigen? Is het niet zo dat juist dit soort reacties en berichten vooroordelen juist heel erg bevestigen? Ik heb in een vlaag van ‘verstandsverbijstering’ wel eens het volgende gezegd: “Het enige verschil tussen Christenen en niet-Christenen is dat de Christenen beter zouden moeten weten…”.

“Maar de meeste van deze is de liefde!”

Jan Willem Docter