• Langelermaatweg 244, 7553 JK Hengelo
  • 074 - 80 80 222
  • info@omroeplogos.nl
  • KVK-nummer: 41029584

Verdwaald

Verdwaald

Verdwaald

Waar denkt u aan, waar denk jij aan, bij het woord ‘verdwaald’?
Een bezoek aan een labyrint? Een bezoek aan een grote stad? Een vakantie waarbij je vertrokken bent zonder actueel navigatiesysteem? En ik? Ik denk dan aan de decembermaand. Gek he?
December is de maand waar alles samenvalt. Voor mijn gevoel begint de decembermaand al als Sinterklaas de stad is binnen gevallen. Het lijkt wel of we dan plotseling beseffen dat we het einde van het jaar bijna kunnen ‘aanraken’. Als je om je heen kijkt word je er dagelijks mee geconfronteerd. Reclamefolders voor de feestmaand ploffen op de deurmat. Tuincentra zijn omgetoverd tot een sprookjeswereld. De verlichting in de stad is feestverlichting geworden. We moeten nadenken over de kerstboom. Nemen we dit jaar een kerstboom of niet? En: nemen we een echte boom of een milieuvriendelijke kerstboom? Ook op het kerkelijk erf is december een ‘topmaand’. Alles wordt uit de kast gehaald om de echte kerstsfeer te scheppen. Op kerstavond, op de 1ste kerstdag. En als er een kinderkerstfeest is moet alles piekfijn in orde zijn. Iedereen is er weer ontzettend druk mee.
De LOGOS INFO veranderd. Ruim 20 jaar hebben we vastgehouden aan het ‘in de lengte’ dubbelgevouwen A4-formaat. Het was mooi om te zien hoe lezers na het in ontvangst nemen van het boekje probeerden het in de binnenzak of handtas mee te nemen naar huis. Meestal werd het boekje daarvoor dubbelgevouwen. Soms bleek de LOGOS INFO daarbij weerbarstig. We doen alles voor onze lezers en bieden daarom vanaf nu de LOGOS INFO in een ‘normaler’ formaat aan. We hopen dat we nu niet verdwijnen tussen de gemeentegidsen en andere informatieblaadjes van de diverse kerken. Het nieuwe formaat heeft ook als voordeel dat we meer met kleuren kunnen werken. En om alles maar in een keer te doen hebben we ook de website aangepast. Als je vluchtig kijkt zijn er weinig wijzigingen. We hebben een donatieknop toegevoegd, je kunt nu Omroep LOGOS ’online’ ondersteunen! We kregen vragen of men anders dan door machtiging of acceptgirokaart kon doneren. Dat kan nu dus. Ook hebben we nu een blog op onze site. Het ‘bloggen’ hoort er tegenwoordig helemaal bij. De eerste blog is onlangs geplaatst door Jan Willem Docter. Binnenkort volgen er meer. Daarnaast verandert het medialandschap, zoals dat met een mooi woord heet. Niet alleen in Hilversum, maar ook regionaal en lokaal.

Als een christelijke omroep die bestond uit participanten van verschillende kerken waren we, en zijn we nog steeds, redelijk uniek. Natuurlijk zijn we als Omroep LOGOS niet ‘van gisteren’ en weten we dat we ons iedere keer weer moeten bezinnen op de vraag hoe onze toekomst eruit zal zien. En dat op een manier waarop u, jij, ons gemakkelijk kunt vinden.
Want worden we ondertussen niet van alle kanten benaderd door televisieprogramma’s, radioprogramma’s, e-mails, brieven, Facebook en Whatsapp? Onlangs las ik een artikel waarin werd gesteld dat we moeten leren om berichten te filteren. Dus niet alleen e-mails, maar alle berichten. De schokkende conclusie was dat er steeds meer mensen zijn die zich zonder hun smartphone geen raad meer weten. Ze komen dan in een ‘andere’ wereld. Een wereld waarin ze niet meer het belangrijke en het minder belangrijke kunnen filteren.
Voor mijn werk was ik enkele dagen op bezoek bij een grote fabrikant. We waren met een groep van ongeveer 25 personen. Zodra we een tussenstop hadden in de rondleiding pakte bijna iedereen z’n mobieltje en was weg van deze wereld. Als je in een stadsbus zit zie je jongeren allemaal naar beneden kijken en ouderen allemaal recht vooruit.
Dat is de realiteit waar we ook als Omroep LOGOS mee te maken hebben. Enerzijds de wereld van de jonge luisteraar. Programma’s of items mogen niet te lang duren en moeten direct beschikbaar zijn. Anderzijds de wereld van de oudere luisteraar die liever de informatie op een vast moment tot zich wil nemen. Met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn zou je toch verdwalen? Zie daar de uitdaging voor ons als Omroep LOGOS.
We hebben dus voor de komende jaren genoeg uitdagingen! Voorlopig zijn we druk met kerst. Op de 1ste kerstdag zenden we dan traditiegetrouw de Volkskerstzang uit. Verderop in dit blad leest u er meer over. Dit jaar is de viering al heel vroeg: 12 december in de Onze Lieve Vrouwe kerk.
Ik zal blij zijn als de decembermaand weer voorbij is. Als we weer kunnen beginnen aan een vers jaar. Dan ben ik niet langer verdwaald maar weet ik waar mijn horizon is.
We zouden het heel fijn vinden om u, jou, te ontmoeten. Iedereen is meer dan welkom aan de Langelermaatweg 244, in de studio van Radio Hengelo TV.
Elke zondagavond kun je ons daar vinden vanaf 6 uur 's avonds.

André Reinink