• Goudenregenstraat 43, 7552 AM Hengelo
  • 074 - 80 80 222
  • info@omroeplogos.nl
  • KVK-nummer: 41029584

Klassikaal

Klassikaal

De ouderen onder ons kennen me misschien nog. Ik ben Feico Nater en ik ben nog precies dezelfde als vroeger, maar dan een paar jaar ouder. Hoe veel jaar? Nou, ik weet niet meer hoe lang het geleden is dat ik een programma voor Logos presenteerde, maar het zou wel meer dan tien jaar kunnen zijn.

Ja, dat waren nog eens tijden. Het begon aan de Twekkelerweg, boven de apotheek. Later aan de Marktstraat en nog later in de kelder van de Twentsche Courant. Toen werd er verhuisd naar de Goudenregenstraat en weer later naar de Deurningerstraat. Een keer per drie maanden mocht ik opdraven om u te laten genieten van mijn favoriete klassieke muziek. In het begin presenteerde ik samen met mijn vrouw Gerda, later alleen. Thuis trok ik een paar cd's uit de kast. Ik keek hoe lang de muziek duurde en welke kwinkslagen ik eromheen wilde maken. Ik nam me voor uitsluitend volledige composities uit te zenden, dus niet het tweede deel van een symfonie, maar een complete symfonie. Soms speelde ik ook nog een paar fragmentjes van de muziek apart, om er wat commentaar en uitleg bij te kunnen leveren. En dan zei Royston Smith [technicus van toen] dat elke uitgezonden seconde voor de Buma-Stemra-rechten verantwoord moest worden, inclusief die extra fragmentjes. In het begin maakten we bandopnamen die later werden uitgezonden.

Ja, bandopnamen. Grote apparaten met twee spoelen waarover een magnetische band met 19 cm/s voorbij jakkerde. Die gebruikten we ook wel eens om ergens een sfeeropname of interview te maken, en dan moesten we thuis uitgebreid knippen en plakken om alle eh's en uh's eruit te halen. Volgens mij zijn die dingen tegenwoordig uit de tijd. En we hadden niet alleen cd's maar ook grammofoonplaten, grote zwarte schijven waar muziek op stond. Het zou mij verbazen als de hedendaagse technici van Omroep Logos die dingen nog kennen.

Als herkenningsmelodie ('tune' in vakjargon) koos ik de muziek die Marisa Roblés had gecomponeerd voor de verhalen van Narnia. Ieder Engels kind is met die verhalen opgegroeid, maar tien jaar geleden was Narnia in Nederland nauwelijks bekend. Tegenwoordig, nu de boeken verfilmd zijn, kent bijna iedereen deze allegorie van het evangelie. Het is de bedoeling dat ik binnenkort weer mijn muziekkeuze laat horen. En ik ben van plan weer dezelfde tune te gebruiken.

U kunt mij mailen via: klassikaal@omroepLOGOS.nl

Luister naar de uitzending van Klassikaal van 26-02-2017:

Loading the player...

Luister naar de uitzending van Klassikaal van 25-12-2016:

Loading the player...

Luister naar de uitzending van Klassikaal van 26-06-2016:

Loading the player...

Luister naar de uitzending van Klassikaal van 26-05-2013:

Loading the player...

Luister naar de uitzending van Klassikaal van 24-02-2013:

Loading the player...